تفاوت سیم و کابل در چیست ؟

ساخت وبلاگ

فرق بین سیم و کابل چیست ؟ پرسشی بظاهر ساده که گاهی فکر ما رو به خودش مشغول میکنه و در نهایت با جواب ذهنی سیم و کابل عین همن به سرانجام میرسه! اما چرا امروز تو این پست از وبسایت مبین صنعت به این موضوع میخوام بپردازم ؟ همین چند روز پیش بود که در یکی از مطالب اینستاگرام با پستی مواجه شدم که صاحب صفحه سعی داشت فرق بین سیم و کابل رو توضیح بده. کنجکاو شدم و فیلم و تا آخر دیدم. اما چیزی که در آخر دیدم چیزی جز یک اشتباه رایج و همیشگی نبود. خب! حالا که ذهنتونو آماده خوندن مطلب کردم. ابتدا به چند تعریف اشتباه در حوزه تفاوت بین سیم و کابل اشاره می کنم تا تو قدم اول ذهنتونو از این تعاریف کلیشه ای فاصله بدم و در قدم بعد به تعریف اصلی تفاوت این دو ( سیم WIRE و کابل CABLE ) بپردازم.

تعریف اشتباه شماره 1 : سیم یک رشته است و کابل چند رشته !

اولین تعریفی که خیلی ها شاید از تفاوت بین سیم و کابل در ذهنشون تداعی میشه. چند رشته ای بودن کابل در مقایسه با تک رشته ای بودن سیمه. اما باید بهتون بگم که این یه تعریف اشتباهه ! فرق بین سیم و کابل واقعا این نیست ! شاید هر مجموعه سیم چند رشته یک کابل باشه اما لزوما هر هادی تک رشته یک سیم نیست ! کابل های فشار قوی تک رشته، کابل های هوایی تک رشته و حتی کابل های فشار ضعیف آرمور دار یا شیلد دار مثال های نقضی از این تعریف در فرق بین سیم و کابل هستند.

تعریف اشتباه شماره 2 : هر هادی سایز پایین سیم و سایز های بالاتر کابل هستند !

شاید تعریف گفته شده در بعضی مواقع درست باشه اما مثلا سیم ارت 150×1 با روکش سبز/زرد هم داریم ! یا سیم نیمه افشان 70×1 با روکش پی وی سی PVC تصویر زیر که یک سیم 150×1 افق البرز رو نشون میده، توضیح مناسبی برای رد تعریف دومه!

فرق بین سیم و کابل - تعریف نادرست شماره 1

  خب. حالا که دو مورد بالا رو خوندین و موارد مستثنی شده از اون تعاریف هم دیدیم نوبت به تعریف بهتر از تفاوت بین سیم و کابل میرسه :

تعریف درست : فرق بین سیم و کابل

همونطور که تو سایر مطالب سایت به این مورد اشاره شده، برای محافظت از هادی در برابر نشتی، برق گرفتگی، محافظت فیزیکی و سایر موارد، هادی لخت مسی جز در مواردی مانند ارتینگ ( استفاده به عنوان سیم ارت برای حفاظت در برابر برق گرفتگی ) استفاده نمیشه و برای عموم استفاده ها لایه ای تحت عنوان عایق برای جلوگیری از موارد گفته شده روی اون کشیده میشه که ساختاری به اسم سیم رو تشکیل میده. حالا اگه بر اثر نیاز، بر روی سیم به لایه هایی مثل شیلد، آرمور، اسکرین احتیاج داشتیم و یا خواستیم چند سیم رو روی هم قرار بدیم ( و با فیلر فضای خالیشون رو پر کنیم ) به لایه دیگه ای نیاز پیدا میکنیم که به اون شیت بیرونی ( غلاف بیرونی ) یا ژاکت میگن که روی لایه های ذکر شده و یا چند سیم هم بندی شده قرار بگیره و ساختاری منسجم رو درست کنه. اسم ساختار جدید کابل ! ( البته ممکنه دلایل دیگه ای هم به جز موارد یاد شده برای نیاز داشتن هادی به ژاکت باشه که در این مطلب به اون ها نمی پردازیم. ) به طور مثال وقتی روی لایه نهایی یک هادی برق کلمه NYY و یا N2XY رو دیدین شک نکنین که ساختار فوق کابله! چرا ؟ N اول مشخص کننده هادی مسیه، Y و 2X بعد بترتیب کابل های با عایق PVC و XLPE رو نشون میدن، و Y آخر نشون دهنده ژاکت PVC – این ساختار کابله چون علاوه بر لایه عایقی ژاکت نهایی رو هم داره.

یکی از بهترین برند های تولید کننده سیم و کابل در ایران، کسری است که در مدت زمان کوتاه فعالیت خود در بازار طرافداران زیادی پیدا کرده است که علت آن تولد سیم و کابل قیمت مناسب و با کیفیت است برای خرید سیم و کابل کسری از نمایندگی معتیر آن میتوانید به بازار لاله زار تهران مراجعه کنید.

به زبان خیلی خیلی ساده تر، فرق بین سیم و کابل :

الف) هادی با یک لایه روکش عایقی : سیم

ب) هادی با دو روکش ( عایق+ژاکت) : کابل

نکاتی که درمورد سیم و کابل باید بدانید.

1- نکته اول : این تعریف در سطح فشار ضعیف مطرح می شود.

همونطور که گفته شد، تعریف فوق (فرق بین سیم و کابل) دامنه کاربردی در حد سطح فشار ضعیف LV داره و معمولا در سطح فشار متوسط و فشار قوی به هر نوع ساختاری اعم از هادی لخت هوایی یا روکش دار، کابل میگن !

2- نکته دوم : ACSR یک استثنا است.

ACSR ها در واقع هادی های آلمینیوم با مغز فولاد هستند (Aluminium conductor steel-reinforced) که بصورت هوایی مورد استفاده قرار می گیرند. این هادی ها هم در سطح ولتاژ ضعیف ( لو ولتاژ Low voltage ) و هم در سطح ولتاژ متوسط ( مدیوم ولتاژ Medium voltage ) کاربرد دارند. , و عموما به چند شکل از جمله لخت، تک روکشه و سه روکشه تولید می شند. اما نکته جالب در مورد اون ها اینه که در هر سه ساختار و در هر دو نوع ولتاژ از اون ها به عنوان کابل یاد میشه! – البته در بعضی موارد هم در حالت لخت به اون ها سیم میگن ! این مورد رو به صورت یک استثنا گفتم تا در صورتی که جایی برای اِی سی اِس آر ها اسم کابل یا سیم رو شنیدین شوکه نشین. چون فارغ از تعریف کلی اولیه هر دوشون رو به کار میبرن !

لینک های مرتبط:

اعلام حریق سنس

دنیای نوآوری...
ما را در سایت دنیای نوآوری دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : technical_admin donyayenovin بازدید : 129 تاريخ : سه شنبه 18 مهر 1402 ساعت: 19:01

آرشیو مطالب

لینک دوستان

خبرنامه